Wyżywienie

Śniadanie:

Dzieci przynoszą swoje zestawy, które mogą uzupełniać potrawami ze „szwedzkiego stołu”, który jest do ich dyspozycji w godzinach dopołudniowych. Dzieci bowiem mają możliwość przygotowania samodzielnie suróweczki warzywnej, czy owocowej, soku lub upieczenia bułeczek- w ramach zajęć edukacyjnych.

Obiad:

Obiad dwudaniowy jest z cateringu. Jadłospis będzie podawany z tygodniowym wyprzedzeniem na cały kolejny tydzień, tak aby nie powielać posiłków w domu.

Podwieczorek:

Dzieci przygotowują wraz z nauczycielem swoje ulubione dania: racuszki, kanapki, pasty, soki, itp.

Personel przedszkola szczególną uwagę przywiązuje do ilości i jakości wartości odżywczych spożywanych przez dziecko w czasie przebywania w placówce. Przeprowadzona edukacja dotycząca właściwego odżywiania się i jego znaczenia dla organizmu umożliwi zachęcanie dziecka do różnorodności spożywanych posiłków i tak np. „miłośnik” Nuttelli będzie ją otrzymywał w czasie aklimatyzacji i krótko po niej nawet codziennie, natomiast w okresie późniejszym dołożymy wszelkich starań, aby ograniczyć jej spożywanie w ciągu tygodnia na korzyść produktów bardziej odpowiednich dla rozwijającego się organizmu.

Dodaj komentarz